I KARLSTAD

 

BÖCKER, DVD:er mm

   Artikel

Titel

Antal sidor/
Tid
Pris Övrigt
Bok
Inbunden
"Boken om Erik Berger, En Levande Legend!" 368 sidor
700 foton
350 kr   
Bok
Inbunden
"Boken om
Harley-Davidson"
216 Sidor

150 kr

En rikt illustrerad, faktaspäckad hyllning till världens mest berömda motorcykelmärke!
Framgångssagan om ett av världens största motorcykelmärke genom tiderna.
Boken tar oss med genom 110 år med Harley Davidson:
från första modellen som rullades ut från ett skjul på en bakgård, till det världsberömda företag det är idag.
Över 70 olika modeller och exklusiva bilder från Barber Vintage Motorsports Museum i Alabama. Innehåller en komplett katalog, fullmatad med tekniska data och milstolpar, över alla Harley Davidson-motorcyklar.
Bok
Faksimil
"Arvikabussar"            60 kr Liten bilderbok med härliga gamla bussar.
Bok
Inbunden

"Folkhemmets farkoster"

208 sidor

195 kr

Om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen. I Claes Johanssons nya bok får du förmånen att tränga in i ett nytt märkligt universum fyllt av svenska bilbyggen - på två, tre och fyra hjul. Med och utan motor. Resan börjar under andra världskriget. Med Cykelbilen Fantom. Tusentals unga män läste den eggande annonsen i Hobbyförlaget och senare Hobbex katalog. Tusentals beställde ritningen. Men bara några få lyckades. Legenden om den gäckande Fantom växte, generation efter generation. I Folkhemmets Farkoster för du läsa hela historien och se några livs levande Fantom - inklusive en unik vindtunnelanalys. Som bonus medföljer en originalritning av Cykelbilen Fantom! Därtill massor om hembyggda mc-bilar, vingliga nödåk med tvåtaktare och strömlinjer. Och sidspisar. Kulturhistoria i överflöd. Massor av vansinnigheter, kul läning och häpnadsväckande bilder
Bok
Inbunden
"Formel 1
Sveriges guldålder 1970- 1978"
     

320 kr

FORMEL 1 – Sveriges guldålder 1970–1978 tar oss med tillbaka till 1970-talet, decenniet då svenska förare som Ronnie Peterson, Reine Wisell, Joakim Bonnier och Gunnar Nilsson öppnade svenska folkets ögon för den snabbaste och mest krävande av alla grenar inom racing.
JOAKIM BONNIER banade vägen för svenskarna från debuten 1956. RONNIE PETERSON och REINE WISELL kom med i leken 1970. GUNNAR NILSSON gjorde entré 1976. I sammanlagt 280 starter kämpade de blågula förarna mot legendarer som Graham Hill, Jackie Stewart, Jochen Rindt, François Cevert, Jacky Ickx, Emerson Fittipaldi, Denny Hulme, Clay Regazzoni, Jody Scheckter, Niki Lauda, James Hunt, Mario Andretti och Carlos Reutemann.
Författaren Conny Janner berättar hela historien – från Bonniers tidiga etablering till svenskarnas genombrott på bred front. De enskilda Grand Prix-loppen skildras ingående, liksom intrigspelet bakom kulisserna. Vad låg bakom Petersons många stallbyten? Hur hamnade Nilsson bakom ratten i Colin Chapmans klassiska svarta JPS Lotus? Vad betydde Anderstorp för svensk racings utveckling? Conny Janner vet besked.
Här ges också en frikostig rundmålning vad gäller 1970-talets övriga storheter i svensk racing. Slim Borgudd, Torsten Palm, Bertil Roos och Conny Andersson tävlade i Formel 2, Formel 3 och Formel Vee med sikte på egna genombro
tt.
Bok
Inbunden
"Fängslande fynd - Polisfordon genom tiderna"
 
         170 kr Fängslande fynd hos polisen bjuder på kul,intressant och spännande läsning ombl.a. ”Svarta Maja” från 1939 som satte skräck i ”Stockholmsbuset”och om Polisens första ”vattenslunga”
en Magirus Deutz på nästan 10 ton!
Bok
Inbunden
"Kultbilar"          170 kr Kultbilar är samlingsbegreppet för alla de bilar som Håkan Matson, Sveriges kanske mest ansedda motorjournalist, skildrar i sin största bok hittills. Han har valt ut 50 bilar som är vackra, konstiga, snabba, betydelsefulla eller rätt och slätt dåliga. Kort sagt bilar som väcker känslor. I sina texter lyfter han fram alla de starka berättelser som finns kring bilarna, inte minst om de människor som skapat, kört eller kraschat bilarna.

Här finns över 200 bilder, illustrationer och annonser från bilarnas storhetstid.
Bok
Inbunden
"Lättviktaren" 104 sidor 160 kr Sagan om lättviktsmotorcykelns underbara resa genom Sverige
När farfar och lättviktaren var unga på 1930-talet fick det nya och uppskattade fordonet raskt öknamn med sig på resan.
"Knarr", "Skallspräckare", "Drängmoped" och det mer ekivoka "Pittvärmare" som syftade på motorns höga placering vilket värmde farfars genitalier under färden.
Bok
Inbunden
"När bilen kom till Värmland" 242 sidor

315 kr

När kom bilen in i vår tillvaro? När började vi köra bil i Värmland och hur såg bilarna ut på den tiden? Kent Ekberg, mångårig intendent på Arvika Fordons­museum, tar läsaren med på en bildkavalkad över 240 sidor med bilar och värmlänningar sida upp och sida ned. Ämnet har aldrig behandlats i bokform tidigare. Ämnet hade legat och grott hos författaren i åtskilliga år, med bakgrunden att hans föräldrar, födda i mitten av 1920-talet, hävdade att det minsann inte fanns bilar på deras tid. Det räckte med cykel. Boken visar att det fanns åtskilliga bilar i Värmland, ända sedan sekelskiftet 1900 och faktiskt fler än vad man skulle ha kunnat tro. Och bilarna sen. Har ni hört talas om märken som Apollo, Seneca, Hackett, Dixie-Flyer, Piedmont, Mathis, National, Stewart och Mitchell? Alla dessa mycket udda bilmärken passerar revy på unika fotografier, många aldrig tidigare publicerade, från privatpersoner, hembygdsföreningar, Värmlands museum och kommunala bildarkiv. Hur var det med vägarna egentligen? Fanns det några över huvud taget? Och hur var det med trafiken i Blomskog 1914? Var det så att sockenstämman delade ut medalj till de Blomskogsbor som skaffade bil? Boken behandlar också veteranbilshobbyn i Värmland från dess början på 1960-talet med Eric Löfberg som frontfigur. Slutligen presenteras en kavalkad av Värmlandsbilar från åren 1905-1930. De undgick skrotningsdöden och finns fortfarande kvar som veteranbilar eller renoveringsobjekt. Också de är fler än man hade väntat sig. 242 sidor.
Bok
Inbunden
"Postens gula bussar",
Diligenstrafikens historia 1923-1991
      210 kr Detta är historien om hur det svenska Postverket i början av 1900-talet betvingade en hård natur, besvärliga väderförhållanden och långa avstånd för att ge glesbygderna i norr en god postservice. Modiga, nyskapande och uthålliga män skapade fordon och organisation för att klara posttransporter på usla vägar och under långa perioder med djupt snötäcke. I rask takt lades linjer ut till orterna i skogstrakter och fjälldalar. Teknik och arbetssätt väckte beundran, även i andra länder. Postverket gjorde avgörande insatser för infrastrukturen i de norra länen. Redan från start fick resande ta plats i de robusta fordonen som följaktligen kallades diligenser. Organisationen byggdes med tiden ut till ett modernt bussföretag som vid 1970-talet var ett av landets största
Bok
Inbunden
"Rälsbussar"       210 kr Denna bok ger Dig en angenäm stund med 1950-talets rälsbussar. Boken beskriver tillverkningen med intressanta bilder, användning genom en mycket varierad bildkavalkad från söder till norr samt vidare öden i bland annat Danmark och mörkaste Afrika! Boken avslutas med en komplett förteckning över samtliga tillverkade fordon i ”1950-talsgenerationen”.
Bok
Inbunden
"Uppväxt med Elvis" 176 sidor 175 kr Hound dog, Mean woman blues och Jailhouse rock. Det är några av de Elvis-låtar som Sten Berglind sjöng på ungdomsgårdarna i Västerås. Året var 1958, Elvis hade åkt in i lumpen och Sten såg sin chans att fylla tomrummet och bli den nye Elvis. Elvis är Stens stora idol och kommer alltid så vara. I Uppväxt med Elvis berättar han med humor och kärlek om Elvis och om sitt eget 50-tal, om Västerås och Memphis på en och samma gång. Boken bjuder också på ett unikt material i form av Stens egen samling av Elvis-tidningar, bilder och affischer från tiden 1956-60. Tidsdokument som visar hur det faktiskt såg ut, till brädden fyllda med 50-tal och rock´n roll.
Bok
Inbunden
"Volvo P 1800
Från idé till prototyp och produktion"
        250 kr            
DVD
TAM 02
 
Godståg till Torsby Speltid 50 min 99 kr Teknikarvs tredje egna tågfilm handlar som Fryksdalsbanan. Det som för drygt 10 år sedan var en nutidsdokumentär har snabbt blivit historia. En film från den tiden då godstågen gick på hela Fryksdalsbanan. Följ med i rusigt regnigt, snöigt och grått väder på ett godståg från Kil till Torsby draget av SJs T44-lok nr 337. På vårvintern 1992 får vi se växling på station, följa med från loket stora delar av sträckan och se tågmöten med Värmlandstrafiks motorvagnar.
Fryksdalsbanan mellan Kil och Torsby har under många år varit nedläggningshotad. Fortfarande finns trots detta persontrafiken kvar genom länstrafikbolaget Värmlandstrafik. Man driver trafik med Y1-motorvagnar upprustade i början av 1990-talet. I denna filmen inriktar vi oss på godstrafiken och får följa med på en godstågsresa mellan Kil och Torsby år 1992, ett par år innan godstrafiken på norra Fryksdalsbanan lades ned av SJ. Godstågen till Torsby gick då bara måndag, onsdag och fredag, medan delsträckan till Rottneros trafikeras även tisdag och torsdag. Dragkraften i godstågen utgjordes uteslutande av T44-lok. Största godskunden var Rottneros bruk, som skickade nästa alla uttransporter via Fryksdalsbanan. Godstrafiken har drabbats av neddragningar i SJs regi, och idag trafikeras endast södra Fryksdalsbanan regelbundet med godståg. Resan i filmen görs med T44 nr 337, ett lok som fick en udda blå provmålning. Ungefär halva filmen är filmad längs linjen från förarhytten. Man kan följa växling i Sunne, Torsby och Rottneros samt några tågmöten med då nymålade gula Y1-motorvagnar för Värmlandstrafik.
DVD
TAM 10
Snöyra på NKlJ Speltid 30 min 199 kr Anten–Gräfsnäs Järnväg (AGJ) tillsammans med Skara–Lundsbrunns Järnväg (SkLJ) anordnade i slutet av november 1990 en utflyktsresa på NKlJ (Nordmark–Klarälvens Järnvägar) mellan Hagfors och Munkfors.
Godstrafiken hade nedlagts någon månad tidigare, och arbetet med rivningen hade snabbt påbörjats söder om Munkfors. Resan skedde efter ellok nr 102 ”Munkfors” med passagerarvagnen B0 nr 28.
Denna resa kom även att bli sista gången man körde ellok på NKlJ. Vädret var inte det bästa då ett snöoväder infann sig, men dagen visade sig bli lyckad och minnesvärd för alla deltagare. För er som inte var med på denna unika resa, kan denna film ge er en återblick i det som en gång var.
Filmen på DVD är i det närmaste samma som 2001 släpptes på VHS under namnet ”Avskedsresa i snöyra”. Inför utgivningen på DVD har filmen omarbetats med ny speaker, några nya scener och en genomgående bildbearbetning som överlag ger de tidigare mörka och murriga snöscenerna en bättre återgivning.
Textad på svenska, subtitlar på engelska.
DVD
TAM 11
Avskedsresorna på NKlJ Speltid 90 min 199 kr Avskedsresor Deje-Hagfors och Hagfors-Munkfors filmade i september 1990 inför nedläggningen. Färg.
DVD
TAM 37
Parallellkörning Västkustbanan Speltid 115 min 149 kr En unik körning med dubbla tågsätt, med två ånglok vardera på dubbelspåret söderut från Göteborg till Halmstad i bästa sommarväder. Persontåget drogs av B-loken SJ B nr 1037 och BJ B3 nr 130. BJs historiska godståg drogs av SJ E2 nr 1333 och 935.
DVD
TAM 42
Cabride
Karlstad-Hallsberg
Speltid 128 min 149 kr Nordvästra stambanan mellan Laxå och Charlottenberg är en viktig länk i godstrafiken mellan Sverige och Norge. I denna film färdas vi på delen Karlstad–Laxå, och därefter på Västra stambanan till Hallsberg. Vi har gjort filmningen från eftermiddags-godståget mellan Karlstad och Hallsberg. Rc2-loket nr 1103 från 1970 levererar dragkraften i det nästan 1.500 ton tunga godståget. Detta är en traditionell förarplatsfilmning där vi får njuta av linjen i behaglig fart. Hastigheten på godståget var 80 km/tim och resan tar knappt 2 timmar.
DVD
TAM 45
Cabride Dm3
Kiruna-Narvik
Del 1
Speltid 218 min 149 kr En resa i förarhytten på ett Dm3-lok som drar ett malmtåg med 52 vagnar mellan Kiruna och Narvik. Det är en vinterdag när Dm3-loken fortfarande drar de flesta tågen på Norra Malmbanan. Vi visar hela resan från Kiruna till Narvik.
Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1 och Cabride Dm3 Narvik-Kiruna del 2 är förarplatsfilmer på totalt 6½ timmar från en resa med Dm3-lok på Norra Malmbanan Kiruna-Narvik tur och retur. Resan är gjord på vintertid, en helt vanlig malmbanevardag. Dm3-loken stor för merparten av trafiken på Norra Malmbanan, och vi ser endast ett Iore-lok på hela resan. Det är de gamla 52-vagnarstågen som rullar på banan. Bangårdar har till viss del byggts om för de kommande längre malmtågen, annars är det filmningen gjord innan Dm3-loken byttes ut mot Iore-lok och stora delar av kontaktledningsanläggningen moderniserades. Dm3-loken har varit trogna malmtågsdragare i många år, och vi åker med Dm3-loket "Josefina" som strax innan resan hade fått nysvarvade hjul och nya koppelstänger. Ändå får vi uppleva hur Dm3-loket skakar och rör sig nästan likt ett ånglok när det ibland får arbeta hårt med det 52 vagnar långa pelletståget i kraftiga backar.
Del 1 och del 2 visar enbart själva tågresan. Lossningen av tåget i Narvik, och lastningen av ett malmtåg i Kiruna visas i filmen "MTAB Dm3 norr om Polcirkeln" (TAM60).
Norra Malmbanan är totalt 170 km, Kiruna-Riksgränsen är 128 km och Riksgränsen-Narvik är 42 km. Högsta hastigheten för lastade malmtåg är 50 km/h och för tomtågen är det 60 km/h. Så det är resor i långsam hastighet.
Filmning är gjord med två kameror, så ibland tittar vi ut åt sidan och någon enstaka gång även bakåt vid intressanta stationer eller banavsnitt. Men allt är filmat från förarhytten på Dm3-loket "Josefina".
I filmen finns namnskyltar på trafikplatser, många av de banvaktstugor som finns längs linjen, de flesta snögallerier och bergtunnlar är också utsatta med namnskyltar, och på norska sidan är blockposterna namnskyltade.
DVD
TAM 46
Cabride Dm3
Kiruna-Narvik
Del 2
Speltid 185 min 149 kr En resa i förarhytten på ett Dm3-lok som drar ett tomtåg med 52 vagnar mellan Narvik och Kiruna. Det är en vinterdag när Dm3-loken fortfarande drar de flesta tågen på Norra Malmbanan. Vi visar hela resan från Narvik till Kiruna.
Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1 och Cabride Dm3 Narvik-Kiruna del 2 är förarplatsfilmer på totalt 6½ timmar från en resa med Dm3-lok på Norra Malmbanan Kiruna-Narvik tur och retur. Resan är gjord på vintertid, en helt vanlig malmbanevardag. Dm3-loken stor för merparten av trafiken på Norra Malmbanan, och vi ser endast ett Iore-lok på hela resan. Det är de gamla 52-vagnarstågen som rullar på banan. Bangårdar har till viss del byggts om för de kommande längre malmtågen, annars är det filmningen gjord innan Dm3-loken byttes ut mot Iore-lok och stora delar av kontaktledningsanläggningen moderniserades. Dm3-loken har varit trogna malmtågsdragare i många år, och vi åker med Dm3-loket "Josefina" som strax innan resan hade fått nysvarvade hjul och nya koppelstänger. Ändå får vi uppleva hur Dm3-loket skakar och rör sig nästan likt ett ånglok när det ibland får arbeta hårt med det 52 vagnar långa pelletståget i kraftiga backar.
Del 1 och del 2 visar enbart själva tågresan. Lossningen av tåget i Narvik, och lastningen av ett malmtåg i Kiruna visas i filmen "MTAB Dm3 norr om Polcirkeln" (TAM60).
Norra Malmbanan är totalt 170 km, Kiruna-Riksgränsen är 128 km och Riksgränsen-Narvik är 42 km. Högsta hastigheten för lastade malmtåg är 50 km/h och för tomtågen är det 60 km/h. Så det är resor i långsam hastighet.
Filmning är gjord med två kameror, så ibland tittar vi ut åt sidan och någon enstaka gång även bakåt vid intressanta stationer eller banavsnitt. Men allt är filmat från förarhytten på Dm3-loket "Josefina".
I filmen finns namnskyltar på trafikplatser, många av de banvaktstugor som finns längs linjen, de flesta snögallerier och bergtunnlar är också utsatta med namnskyltar, och på norska sidan är blockposterna namnskyltade.
DVD
TAM 47
Cabride Iore Svappavaarabanan Speltid 82 min 149 kr Vi åker på Svappavaarabanan, Kiruna–Svappavaara, i bästa försommarväder. Dragkraft är ett Iore-lok, Sveriges starkaste lok, och tåget består av 68 vagnar lastade med råmalm från gruvan i Kiruna till pelletsverket i Svappavaara. Innehåller även korta inslag från lastning av malmtåg med hjullastare i Kiruna, och lossning och lastning i Svappavaara.
På Svappavaarabanan går det lastade malmtåg i bägge riktningar. Järnvägen från Råtsi söder om Kiruna till Svappavaara öppnades 1964. LKABs dotterbolag MTAB (Malmtrafik i Kiruna AB) kör råmalm från Kiruna till pelletsverket i Svappavaara. Därifrån går sedan färdig pellets med malmtågen, främst till hamnen i Narvik.
   I filmen åker vi med ett av de nya Iore-loken med en effekt på 10.800 kW, och tåget består av 68 vagnar som tillsammans lastar 6.800 ton.
   Förutom själva resan från Kiruna Sjöbangård till Svappavaara så har vi lagt in avsnitt i början som visar skoplastning av råmalm i Kiruna och avsnitt i slutet som visar lossning av råmalm i Svappavaara samt lastning av färdig pellets i Svappavaara.
DVD
TAM 50
Cabride Malmberget-Luleå Speltid 273 min 149 kr Vi åker på södra Malmbanan, från Malmberget till Luleå, en sommardag. Dragkraft är ett Iore-lok, Sveriges starkaste lok med en effekt på 10.800 kW. Tåget väger 8.148 ton och består av 68 vagnar lastade med pellets från gruvan i Malmberget till malmhamnen utanför Luleå.
Malm från LKAB:s gruva i Malmberget skeppas främst ut via hamnen i Luleå. I denna förarplatsfilm åker vi med ett malmtåg från lastningsstationen i Vitåfors utanför Gällivare, till hamnen i Sandskär utanför Luleå. Det är en resa på över fyra timmar i lågt tempo. I filmen är det ett av de nya Iore-loken med en effekt på 10.800 kW som drar tåget. Det består av 68 vagnar som tillsammans lastar 6.800 ton.
Hela resan ligger på en DVD-skiva, alltså inget behov att byta skivor under resans gång.
Den 273 min långa filmen är indelad i 43 kapitel (20 kapitel kan man nå från meny) för att man ska kunna välja önskat avsnitt de gånger man vill se en kortare bit.
DVD
TAM 60
MTAB Dm3 norr om Policirkeln Speltid 105 min 179 kr En film om Norra Malmbanan och en av världens kraftigaste loktyper, Dm3, har under närmare 40 år dragit malmtågen mellan Kiruna och Narvik. MTAB (Malmtrafik i Kiruna AB) kör malmtåget åt sitt moderbolag LKAB. Denna film är till stor del filmad inför den planerade slopningen av Dm3-loken, då de fortfarande nästan ensamma stod för malmtågstrafiken på Norra Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Därefter är filmen utökad med mera material om Dm3-, El15-, T44- och T46-loken, samt om malmvagnarna.
Under nästan 40 år var Dm3-loken den huvudsakliga dragkraften för malmtågen på Norra Malmbanan i norra Sverige och Norge. LKAB genom sitt dotterbolag MTAB tog själva över malmtransporterna på järnvägen 1997. Man hade som mest 14 st moderniserade Dm3-lok för att dra malmtågen, de är ursprungligen byggda 1960–1970. Malmtågen som Dm3-loken drog består av 52 st Uad- eller Uadp-vagnar, och ett fullastat tåg sådant malmtåg väger 5.200 ton.
   När de nya Iore-loken togs i tjänst räknade man med att ta Dm3-loken ur tjänst 2005. Så vintern 2004 besökte vi Malmbanan och filmade en resa med Dm3-lok från Kiruna till Narvik. Men malmbrytningen ökade och Dm3-loken användes på Norra Malmbanan ända fram till 2010.
   Istället för att bli en film med enbart material från vår vinterresa 2004 som vi tänkte när vi aviserade filmen 2008, har vi istället utvidgat filmen med material filmat mellan 1993 och 2011. Filmen har blivit 105 min lång, och huvuddelen är fortfarande en resa med Dm3-lok*, men nu inramad av mycket mera. Lastningen av malmtåg inne i Kirunavaaragruvan där växlingen sker med T46-lok, och lossningen av malmtåg i Narvik där växlingen sker med Dm3. Förutom att handla om enbart om Dm3 har vi lagt till avsnitt om El15-, Iore-, T44- och T46-loken, samt om malmvagnarna.
   För er som vill se enbart förarplatsfilmen från Dm3 så finns den som två separat DVD utgivna tidigare i år. ”Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1” på 218 min, därifrån vi hämtat tågresan, kraftigt nedkortad till ”MTAB Dm3 norr om Polcirkeln”, och så ”Cabride Dm3 Narvik-Kiruna del 2” på 185 min där nästan allt filmmaterial är unikt för den filmen.
   Utvecklingen på Malmbanan går fort, och mycket i filmen har redan hunnit bli historia. Dm3 används inte på Norra Malmbanan annat än som reserv sedan 2010. Mycket stor andel av de gamla malmvagnarna är skrotade och ersatta med nya vagnar. Järnvägen har fått många av sina gamla kontaktledningsstolpar ersatta av nya, det är nya ledningar dragna i stolparna för ny elmatning längs banan, flera bangårdar är ombyggda och förlängda, ytterligare flera av järnvägens gamla hus och banvaktstugor är rivna. Malmbanan och dess trafik är under ständig utveckling.
*Detta är en mycket kraftig nedkortad version av förarplatsfilmen (TAM45) Kiruna-Narvik.
Den 105 min långa filmen är indelad i 37 kapitel (20 kapitel kan man nå från meny) för att man ska kunna välja önskat avsnitt de gånger man vill se en kortare bit.
DVD
TAM 61
Scener från Malmbanan Speltid 60 min 149 kr Malmbanan filmad 1993 och 1996, främst på norra delen Kiruna–Narvik. I filmen visas malmtåg dragna av svenska Dm3- och norska El15-lok, persontåg dragna av Rc-lok, arbetståg dragna av ett T43-lok och växling med T46-lok. Det mesta är filmat i vackert vinterlandskap.
Malmbanan är järnvägen med många vackra vyer och intensiv tågtrafik. Denna film kommer från besök på Malmbanan 1993 och 1996. SJ och NSB skötte fortfarande malmtrafiken åt gruvföretaget LKAB. I filmen ser vi malmtåg dragna av svenska Dm3-lok men också många scener med de norska El15-loken.
Vi besöker främst norra delen där vi ser på malmtåg, persontåg och makadamtåg, samt växlingen vid Kiruna malmbangård med T46-, Uf och Dm-lok.
Vissa scener är tidigare publicerade, men majoriteten av filmen är tidigare opublicerat material.
DVD
TAM 65
Ellok Dm3 drar Iron Ore Explorer Speltid 144 min 149 kr En resa efter det legendariska tredelade malmtågsloket Dm3 mellan Luleå och Kiruna när man kör Iron Ore Explorer för den engelska researrangörer Desperate Railtours. Fokus på resan var att åka svåråkta sidospår på gruvområdet i Kiruna, sidolinjerna till gruvorna Aitik, Svappavaara, Vitåfors samt spåret till malmhamnen i Sandskär.
Hösten 2012 körde Malmbanans vänner, MBV, ett chartertåg för engelska researrangören arrangerade Desperate Railtours mellan Luleå och Kiruna. Under namnet Iron Ore Explorer körde man sidospåren och sidolinjerna till Vitåfors, Kirunavaara, Svappavaara och Aitik, samt hamnen i Sandskär. Dragkraft var Dm3-loket 976-977-978 från 1960 som, som dragit malmtåg till 2004 då det blev museilok. Vi åker med i hytten på loket på sidospåren och sidolinjerna för att kunna visa så mycket som möjligt av dessa. Stora delar av filmen är nästan på gränsen till en förarplatsfilm. Men det är ingen för er som vill ha en renodlad förarplatsfilm med sammanhängande lång filmning rakt framåt. Här är istället filmning från förarplats framåt i olika avsnitt blandat med korta scener på lokpersonal och ut mot sidan av spåret, ibland också blandat med scener filmade bakifrån tåget.
Filmen är textad på svenska och engelska.
DVD
TAM 67
Krokodilen besöker
Eltåg 100 år
Speltid 58 min 149 kr Vid evenemanget ”Eltåg 100 år” på Sveriges Järnvägsmuseum firade Trafikverket 100 år med elektriska tåg i Sverige. Många olika svenska ellok visades men huvudattraktionen var elloket Krokodilen från Schweiz.
Filmen är på Sveriges Järnvägsmuseums i Gävle, samt på de extratåg som kördes mellan Gävle och Krylbo. Alltså evenemanget "Eltåg 150 år".
I september 2015 var det dags för Trafikverket och Sveriges Järnvägsmuseum att fira ”Eltåg 100 år”. Det var ett evenemang och jubileum eftersom det var 100 år sedan Statens Järnvägar startade med elektriska tåg på Malmbanan. Sedan dess är ju stora delar av svenska järnvägsnätet elektrifierat, och majoriteten av trafikarbetet görs med elektrisk tåg.
   Man hade samlat ihop en diger utställning svenska ellok på museiområdet. Dessutom fick man långväga besök av en 90 år gammal schweizisk krokodil, som blev huvudattraktionen under jubileet. Den ägs av schweiziska statsjärnvägarna SBB och är museilok sedan länge.
   ”Eltåg 100 år” var ett tvådagarsarrangemang. Vi besökte Sveriges Järnvägsmuseum på lördagen, och följde några av extratågen under söndagen på linjen Gävle–Storvik–Krylbo. Tågen drogs bl a av SJ Pa 27, SJ D 101 och 109, LKAB Dm3 1246-1247-1248 "Oskar" och naturligtvis av Krokodilen SBB CE 6/8 III.
Filmen är indelad i 32 spår (16 kapitel kan man nå från meny) för att man ska kunna välja önskat avsnitt de gånger man vill se en kortare bit.
DVD
TAM 79
Elektrokemiska fabriken i Skoghall Speltid 30 min 99 kr En arkivfilm från Uddeholms AB. Färgfilm från 1954 som beskriver elektrokemiska fabriken i Skoghall och dess produkter. Några korta sekvenser på växling med kemikalievagnar på bruket finns, samt vagnsbjörnstransport av natronluttankvagn på Södermalm i Stockholm.
I början av 1910-talet inledde Uddeholms AB en omfattande industrietablering vid Skoghall. Man byggde cellulosafabrik, sågverk och elektrokemisk fabrik. Från Karlstad byggdes järnväg till anläggningarna.
   Skoghallsverken ingick fram till 1978 i Uddeholms AB. Sedan 1994 har AkzoNobel drivit kemidelen av det ursprungliga Skoghallsverken. Efterfrågan på olika industriprodukter varierar genom tiderna och 2010 avvecklar man kemiverksamhet i Skoghall.
   Denna film är en tillbakablick då elektrokemiska fabriken på Skoghall drevs av Uddeholms AB. Man gjorde 1954 en egen film om tillverkningen av kemiska produkter på Skoghallsverken och dess användning. Filmen är ett tidsdokument från en av våra modernaste industrianläggningar, för drygt 50 år sedan. Hela filmen är inspelad i färg och har originalljud med tidstypisk speaker och musik.


E-mail: info@samla-lek.se